Recept Klub
Kóla szelet
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 4 tojássárgája
- 30 dkg porcukor
- 12 evőkanál kóla
- 1 evőkanál kakaópor
- 20 dkg zsír
- 25 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 4 tojásfehérje habbá verve
- A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 8 dl tej
- 20 dkg
sütőmargarin
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- A mázhoz:
- 4 dl kóla
- 1 csomag csokis pudingpor
- 3 kanál cukor
Elkészítés:
A tésztához a 4 tojássárgákat kikeverjük a 30 dkg porcukorral, hozzáadjuk a 12 evőkanál kólát, 1 kanál kakaóport, 20 dkg zsírt, a 25 dkg lisztben elkevert sütőport és a 4 tojás felvert habját. 180 fokos sütőben kisütjük.
A krémhez 8 dl tejben megfőzünk 2 csomag vaníliás pudingot, és hűlni hagyjuk. 20 dkg margarint kikeverünk 15 dkg porcukorral és 10 dkg kókuszreszelékkel. Ha a pudingunk kihűlt, összekeverjük a két krémet. Ezt kenjük a tészta tetejére.
A mázhoz 4 dl kólában megfőzünk 1 csomag csokis pudingot 3 kanál cukorral, és ezt a krémre simítjuk. Szépen megköt és szeletelhető.Nagyon finom és nagyon jól néz ki
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Lecsós palacsinta. Hozzávalók: 2 személyre, 8 sós palacsinta, 8dcl lecsó 6 tojás 2 fej vöröshagyma,2 pohár tejföl, plaj,cukor, pirospaprika. Az egyik fej hagymát nagyonapróra vágjuk,egy evőkanál olajon megpároljuk pirospaprikával mehintjük. Beleöntjük a lecsót megsózzuk és és készre főzzük,belekeverjük az 1pohár tejfölt és a tojásokat,és ha szükséges egy kis cukrot teszünk hozzá,hogy ne legyen vad íze.Forráspontig melegítjük,hogy a tojás szépen össszeáljon. A palacsinta közepébe elhelyezzük a lecsót,a két szemközti oldalát fehajtod egymásra,majd a két oldalát is,így kapsz egy téglalap alakúformát. Ezt szépen lefekteted a kivalazott tepsibe. MÁRTÁS: A másik hagymát apróra vágjuk,olajban megpároljuk,sóval,borssal,pirospaprikáva ízesítjük.Hozzáöntjük a pohár tejfölt összekeverjük és 4-5 percig főzzük,és ráöntjük a tepsibe lerakott palacsintákra, tehetsz még reszelt sajtot is a tetejére,de nem muszály. Sütőbe tenni,és amikor kicsit pirosodik a teteje akkor kész. JÓ ÉTVÁGYAT! Isteni finom,és laktató:)
hozzávalók 2 főre
- 2 db tonhal olívaolajban
- 1 kis doboz tejföl
- fél medvesajtkrém
- mustár
- majonéz
- wasabi
- fél lilahagyma
- 20 szem olívabogyó
- 10 csepp citrom leve
- só
- bors
- kis petrezselyem
elkészítés
- Tulajdonképpen ez amolyan mindent bele étel, így csak annyi a feladat, hogy a hozzávalókat egybekeverjük.
- Pirítóssal és citromkarikával tálaljuk.
Csirkecsíkok ázsiai módra
hozzávalók-csirkemell kb 80 dkg-kevés olíva olaj-2-3 szelet friss gyömbér /helyettesíthető 1 kk. pár csepp citromlével elkevert őrölt gyömbérrel/-1/2 dl szójaszósz-1 ek. méz-szezámmag-só-2 gerezd fokhagyma-1 közepes fej lilahagyma-chili vagy 1 kk. Erős PistaA csirkét vékony csíkokra vágjuk.Elkészítjük a pácot hozzá, ami fokhagymából, reszelt gyömbérből, sóból, és chiliből áll. A fűszereket összekeverjük a hússal és az egészet hűtőbe tesszük.A lilahagymát megtisztítjuk és csíkokra vágjuk
Wok-ban vagy sima serpenyőben forrósítunk olíva olajat és mézet. Amikor a méz felhabzott, beletesszük a lilahagyma csíkokat, ha ez összefonnyadt rádobjuk a pácolt csirkecsíkokat. Az egészet lepirítjuk, majd meglocsoljuk a szójaszósszal, visszapirítjuk és ezután forrón tálaljuk.
Rizzsel vagy kínai tésztával kínálhatjuk, és megszórjuk szezámmaggal.
Babapiskótás joghurttorta
Hozzávalók:
5 dl habtejszín,
10 dkg porcukor,
7 dl gyümölcsjoghurt
gyümölcs / tetszés szerint, a joghurthoz illő,
1 csomag babapiskóta (piskótatészta is süthető hozzá),
25 gr zselatin
Tetejére: tortazselé
Elkészítés:
A tejszínt a cukorral felverve kemény habot készítünk.
A zselatint kevés vízben, lassú tűzön feloldjuk langyosra, elkeverjük 1-2 evőkanál joghurttal, így adjuk a nagyobb mennyiséghez, majd a tejszínhabbal óvatosan összeforgatjuk.
Egy kapcsos tortaforma alját kirakjuk babapiskótával. Krémet öntünk rá, megszórjuk a joghurthoz illő gyümölcsdarabokkal, ismét piskótasor következik, és folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. Tetejére krém kerüljön.
És erre tehetünk még gyümölcsdarabokat, és tortazselét.
Másnapig hűtőbe tesszük, óvatosan vesszük le a tortaforma karimáját
Banános élvezet
Hozzávalók:
2 db banán
A habtésztához:
4 tojásfehérje
4 evőkanál cukor
2 kicsit púpos evőkanál étkezési keményítő
A szószhoz:
4 tojássárgája
5 evőkanál cukor
6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
narancsaroma
A csoki pudinghoz:
2 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál cukor
2 evőkanál holland kakaópor
1,5 dl tej
20 g vaj
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem, és lazán hozzákeverem az étkezési keményítőt. 1 kis tepsit kibélelek sütőpapírral és a habot belesimítom. A banánokat félbe- majd hosszában is kettévágom, és a hab tetejére teszem, egy kissé belenyomva a habba.
170°C-os sütőben addig sütöm, míg egy kicsit rózsaszínű nem lesz a teteje.
Közben egy sűrű pudingot készítek. A kakaóport, a keményítőt és a cukrot egy kis lábasban összekeverem, majd hozzáadom a tejet és sűrűre főzöm. Végül hozzákeverem a vajat.
A tepsit kiveszem a sütőből és a csoki pudingot a banánok fölötti mélyedésbe kanalazom.
A szószhoz a tojások sárgáját, a cukrot, a keményítőt és 1 dl tejet összekeverek. Közben a fél liter tejet a cukorral felforralom, hozzáöntöm a tojásos keveréket és egy habverővel keverve megfőzöm. Közben kicsit habosítom a habverővel. Egy csomag vaníliáscukrot adok hozzá, és narancsaromával ízesítem. Ha nincs aroma, reszelt narancshéjat, meg egy kevés narancsszörpöt adok hozzá.
Tálalás: A süteményt vizes késsel lehet szépen szeletelni úgy, hogy minden adagban egy negyed banán legyen. A tányérra egy kis szószteszek, majd egy szelet banános sütit
Bazsalikomos-csirkemelles és magyaros saslik rudak
Hozzávalók (a bazsalikomos csirkemelles saslik rudakhoz):
3 csirkemell filé
# bacon szeletek
# bazsalikomlevelek
# só
# grillfűszer
#
# Hozzávalók (a magyaros saslik rudakhoz):
# vöröshagyma
# lilahagyma
# bacon
# csípős parasztkolbász
# gomba
# szalonna (sütnivaló)
Elkészítés:
1. A csirkemell filéket kettévágjuk, kiklopfoljuk, besózzuk, állni hagyjuk kb. 30 percig, majd megszórjuk grillfűszerrel.
2.) Minden szeletre rásimítunk 1 szelet bacont és néhány bazsalikomlevelet, majd feltekerjük.
3.) A tekercset vastagon felszeleteljük, és a csigákat keresztben a saslik rudakra szúrjuk. Tehetünk elé-mögé: cukkínit, gombát, szalonnakockákat, vörös és lilahagymát.
4.) Sütőben kb. 200 fokon, 25-30 perc alatt lesz kész. Grillsütőn sokkal hamarabb átpirul!
Elkészítés: (magyaros saslik rudakat)
1.) A magyaros saslik rudakat úgy állítottam össze, hogy vörös és lilahagyma cikkeket baconba tekertem, majd csípős parasztkolbász karikák, gomba és szalonna következtek.
2.) A saslik rudak alá, a tepsibe, besózott és grillfűszerbe forgatott cukkínit és padlizsánszeleteket tettem, ezek a saslikokból lecsöpögő lében csodásan átsültek.
3.) A sültekhez zöldsalátát és sajtos kiflit kínáltam - minden az utolsó falatig elfogyott...
Mediterrán (mozzarellával töltött) csirkebatyuk
Hozzávalók 8 személyre:
# 8 csirkemell filé
# 80 dkg cukkini
# 8 paradicsom
# 35-40 dkg mozzarella
# Olívaolaj a kenéshez
# só
# bors
# oregánó
# bazsalikom
Elkészítés: A csirkemelleket megmossuk, besózzuk, majd bedörzsöljük olívaolajjal, oregánóval, borssal és bazsalikommal. (én grillfűszert is jócskán nyomtam rá). A cukkiniket és a paradicsomokat megmossuk, lecsepegtetjük, és felkarikázzuk. A mozzarellát is felkarikázzuk, majd elkezdjük vele megtölteni a húst. Minden csirkemellet rézsút bavagdalunk (3-4 vágás mutat jól), és a résekbe egy-egy szelet mozzarellát teszünk. Ha minden húst megtöltöttük, nekiállunk elkészíteni a batyukat. Négyzet alakú ezüstpapírokat tépkedünk, amelyeket vékonyan megkenünk. Megfűszerezzük, megsózzuk a zöldségeket, majd rájuk pakoljuk a mozzarellával töltött csirkemelleket. Az ezüstpapír széleit felhatjuk, és jól bebugyoláljuk a húsokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a húscsomagokat, a korábban elkészített hagymacsomagokkal együtt. Kb. 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük az egészet. (Célszerű tálalás előtt kikészíteni a tűzhely mellé egy jénait, mert a zöldségekből sok lé fog kifolyni. Szedjük ki a csomagokat a tepsiből, és külön tálon tálaljuk!)
Párolt zöldségekkel (pl. cukkíni, padlizsán), fóliában sült, kolbásszal töltött hagymával és főtt tésztával tálaljuk.
Rukkolás paradicsomsaláta sült füstölt sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
4 paradicsom
## 1 evőkanál pesto
20 dkg rukkola saláta
# 1 dl olívaolaj
# 2 evőkanál balzsamecet
# 40 dkg füstölt sajt (4 szelet)
Előkészítés: A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, és tányérra tesszük.
Elkészítés: A paradicsomot a salátára fektetjük, sózzuk, borsozzuk. A pestót elkeverjük az olaj felével, és a balzsamecettel együtt a salátára locsoljuk. A maradék olajat felforrósítjuk, és megsütjük benne a sajtok mindkét oldalát. Még forrón a salátára rátesszük, és azonnal tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag5 kcal: 29
Zöldséges csirkesaláta
csirkét és a zöldAségeket is pik-pakk beszerezheted akár hazafelé menet is, aztán körülbelül 20 perces munkával ínycsiklandó és egészséges vacsorát rittyenthetsz, ami sokkal jobb, mintha valami zacskós őrületet varázsolnál a tányérodra.
Bármilyen joghurtos dresszinggel remekül működik, akár egy kis fokhagymás tejfölt is tehetsz rá, de magában is finom lesz.
Elkészítés menete:
A húst tisztítsd meg alaposan, majd sózd be. Vágd egyenletes méretű darabokra, kockákra, vagy csíkokra, amihez nagyobb kedved van, forgasd meg egy kis pirospaprikával megszórt olajban majd pirítsd meg forró serpenyőben, amiben miután megfordítottad a darabokat, törd hozzájuk a fokhagymát, majd pár perc múlva, ha átsült a husi, vedd le a tűzről.
A maradék olajon - ha kell, pótold! - pirítsd meg a bacont is, majd tedd félre. A répát tisztítsd meg és csíkozd fel, az uborkát is darabold fel, ahogy a paradicsomot és paprikát is és a jégsalátát se hagyd ki a mókából, na meg persze a lilahagymát se. Ha mindenki készen áll, keverd össze a salátának valót, öntsd rá a baconös olajat és add hozzá a pirított husit is.
Szőlős-túrós rétes
A rétest (szinte) mindenki szereti. A háziasszonyok azért, mert nem nehéz elkészíteni, mindenki más pedig azért, mert nagyon finom. Főleg, ha a hagyományos túrósat megbolondítjuk egy kicsit.
Hozzávalók:

30 deka kimagozott csemegeszőlő,
30 deka túró,
2 tojás,
1 citrom leve,
1 csomag (6 lapos) réteslap,
ízlés szerint porcukor,
1 vaníliás cukor,
5 deka vaj,
1 deci tejföl,
10 deka darált dió,
olaj,
3 evőkanál szárazon pirított zsemlemorzsa.
Elkészítése:
Tejszínes-gyümölcsös pite..
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12,5 dkg
sütőmargarin
- 6 dkg cukor
- 1 tojás
- csipet só
- A töltelékhez:
- 2-2 szem alma és körte hámozva és
- kockázva (de bármivel lehet készíteni)
- fahéj
- vaníliás cukor
- A mártáshoz:
- 2 dl tejszín
- 3 egész tojás
- 20 dkg cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
-
Elkészítés:
- A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, 30 percig hűtőben pihentetjük.
- A tésztát kinyújtjuk kis tepsi méretére, a tepsibe emeljük, megszurkáljuk villával, majd előmelegített sütőben 10 percig elősütjük
- A gyümölcsöket megszórjuk vaníliás cukorral és fahéjjal, majd a meleg pitére szórjuk. A mártáshoz a tejszínt a tojásokkal és a cukrokkal összekeverjük, egyenletesen elosztva a süteményre öntjük, és 30 perc alatt készre sütjük.
Tojásos lecsóval töltött sertésborda...
Hozzávalók:
4 szelet karaj csont nélkül
3 db paprika
1 db hegyes erős paprika
2 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
só
4 db tojás
20 dkg szeletelt bacon
Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. A paprikát kicsumázzuk és félkarikákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, felszeleteljük, előtte /aki nem szereti a héját/ 1-2 percre forró vízbe mártjuk, így könnyen lehúzható a héja.
A karajszeleteket, kiklopfoljuk, sózzuk.
A szalonnát kipirítjuk, megdinszteljük rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, és 10-15 percet pároljuk. Ráöntjük a felvert tojásokat, és közepesen kemény tojásos lecsót készítünk.
A hússzeletekre baconcsíkokat fektetünk. A lecsót a karajszeletek közepére halmozzuk. A hússzeleteket felgöngyöljük, baconbe tekerjük, és szorosan alufóliába csavarjuk. A tekercseket sütőrácsra, grillre vagy tepsibe tesszük, és 25-30 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Csokis kalácskoszorú .....
Hozzávalók:
2 kalácshoz:
A tésztához:
1 kg liszt
4 tojás
6 evőkanál Vénusz olaj olaj
4,5 dl tej
10 dkg élesztő
10 dkg cukor
csipet só
A töltelékhez:
3 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál kakaópor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
A tésztához a kelesztőtálba öntöm a lisztet, beleteszem a sót, az olajat és a tojásokat. A tejet a cukorral meglangyosítom, és beleteszem az élesztőt, majd hagyom, hogy felfusson. Ha kész, akkor a liszt közepébe csinálok egy lyukat, és beleöntöm a felfutott élesztőt, összegyúrom. 1 órát pihentetem, hogy megdagadjon a tészta.
Ezalatt elkészítem a krémet: a margarint megolvasztom, beleteszem a cukrot, a vaníliás cukrot, a kakaót és a rumaromát, majd jól összekeverem.
Amikor megkelt a tészta, 4 felé osztom. Ezután kb. 1 cm vastagságúra nyújtom a tésztát, megkenem a krémmel, majd föntről lefelé feltekerem a tésztát, és félreteszem. Ezt a többi 3 tésztával is ugyanígy csinálom. Ha kész, kettőt-kettőt egymás mellé teszek, és egymásba fonom.
Kikent, lisztezett koszorúformába teszem, megkenem tojással, és 180 fokon megsütöm.
Karajcsíkok balzsamos-fügés raguval...
Hozzávalók:
50 dkg sertéskaraj
1 nagy fej lilahagyma
8-10 db füge
2 evőkanál balzsamecet
2-3 evőkanál méz
1,5 dl víz
só
őrölt fehérbors
őrölt fahéj
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A húst és a hagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A kisebb fügéket vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedeljük.
Wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt lilahagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra feldarabolt húst, majd pirítsuk fehéredésig. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a mézet és a balzsamecetet. Alaposan keverjük össze, és pár percig kevergetve pároljuk tovább. Ezután öntsük hozzá a vizet, majd fedjük le a wokot (vagy serpenyőt) úgy, hogy éppen csak egy kicsi rés maradjon. Néha megkeverve pároljuk puhára a húst.
Amikor a hús már megpuhult és a szaftjára sült, adjuk hozzá a feldarabolt fügét. Óvatosan forgassuk össze, majd szintén lefedve pároljuk még néhány percig, hogy a füge is kellően megpuhuljon, és az ízek összefőjenek. (Vigyázzunk, nehogy túl sokáig pároljuk a fügével, mert akkor az teljesen összetörik.)
Készítsünk hozzá párolt rizst (ízlés szerint más köret is készíthetünk hozzá, pl. krumplipürét). Tálaláskor szedjük tányérokra a rizst, majd kanalazzuk rá a húsos-fügés ragut.
Gesztenyés-szilvás töltött jércemell krémsajtos sütőtökpürével
Hozzávalók:
50 dkg jércemell
10 dkg natúr gesztenyepüré (nem cukros)
3-4 evőkanál házi szilvalekvár (hagyományosan csak gyümölcs)
2 evőkanál tej
só
bors
csipet szerencsendió
45 dkg sütőtök
5 dkg tömlős krémsajt
10 dkg szeletelt bacon
1 evőkanál vaj
Elkészítés:
1. A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd kevés vajon kicsit megdinszteljük. Ezután felöntjük vízzel, és puhára főzzük. Miután megpuhult leszűrjük. Villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a krémsajtot, és homogénné dolgozzuk a tökkel.
A jércemellet filézzük, sózzuk, borsozzuk.
A gesztenyét megsózzuk, hozzáadjuk a csipet szerecsendiót, a 2 evőkanál tejet, hogy kenhető masszát kapjunk.
A jércemell felét lekenjük a gesztenyemasszával, a másik felét a szilvalekvárral, majd felgöngyöljük. Baconbe tekerjük, majd egy tepsibe egymás mellé helyezzük a jércemelleket.
220 °C-on letakarva sütjük 20 percet, majd levesszük a fedőt, és hagyjuk pirosra sülni (kb. 10 perc).
Szeletelve tálaljuk a krémsajtos pürével.
Tejszínes-csokis-mogyorós torta
Hozzávalók:
A piskótatortához:
12 tojás
12 evőkanál cukor
12 evőkanál liszt
csipet só
A krémhez:
5 dl habtejszín
15 dkg olvasztott étcsoki
10 dkg durvára vágott mogyoró
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral habosra keverem, majd beleszitálom a lisztet. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, és óvatosan a krémhez keverem, majd sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm. 150 fokon tűpróbáig sütöm. Én most szív alakú tortaformában sütöttem.
A krémhez a tejszínt felverem, aki akarja, színezheti is. A csokit gőz fölött felolvasztom, a mogyorót durvára vágom.
Ha kihűlt a piskótatorta, kétszer elvágom, megkenem tejszínnel, megszóróm mogyoróval, és csurgatok rá csokit. Erre jön a következő réteg. Kívülről is bevonom a tejszínnel, és tetszés szerint díszítem. Én rózsákkal díszítettem.
Sajtos-sonkás göngyölt csirkemell sajtmártással...
Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
20 dkg trappista sajt
20 dkg füszárnyas fűszerkeverék
só
5 cl étolaj
A sajtmártáshoz:
10 dkg vaj
3 evőkanál finomliszt
5 dl tej
20 dkg reszelt sajt
só
szerecsendió
őrölt fehérbors
Elkészítés:
A csirkemelleket szétnyitjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel. A trappista sajtot és a sonkát vékony szeletekre vágjuk.
A csirkemelleket olajozott, szárnyas fűszerkeverékkel megszórt alufóliára fektetjük. A hússzeleteket betakarjuk a sonka, majd a sajtszeletekkel. A csirkemelleket felgöngyöljük, és szorosan az alufóliába csavarjuk, majd tepsibe vagy sütőrácsra tesszük, és előmelegített sütőben kb. 30-35 percet sütjük.
A mártáshoz vajas rántást készítünk. Felengedjük a tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és állandó kevergetés mellett kiforraljuk.
A göngyölt csirkemellet kibontjuk az alufóliából, felszeleteljük, párolt rizzsel és a sajtszósszal tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!stölt sonka
Karajcsíkok balzsamos-fügés raguval..
Hozzávalók:
50 dkg sertéskaraj
1 nagy fej lilahagyma
8-10 db füge
2 evőkanál balzsamecet
2-3 evőkanál méz
1,5 dl víz
só
őrölt fehérbors
őrölt fahéj
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A húst és a hagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A kisebb fügéket vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedeljük.
Wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt lilahagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra feldarabolt húst, majd pirítsuk fehéredésig. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a mézet és a balzsamecetet. Alaposan keverjük össze, és pár percig kevergetve pároljuk tovább. Ezután öntsük hozzá a vizet, majd fedjük le a wokot (vagy serpenyőt) úgy, hogy éppen csak egy kicsi rés maradjon. Néha megkeverve pároljuk puhára a húst.
Amikor a hús már megpuhult és a szaftjára sült, adjuk hozzá a feldarabolt fügét. Óvatosan forgassuk össze, majd szintén lefedve pároljuk még néhány percig, hogy a füge is kellően megpuhuljon, és az ízek összefőjenek. (Vigyázzunk, nehogy túl sokáig pároljuk a fügével, mert akkor az teljesen összetörik.)
Készítsünk hozzá párolt rizst (ízlés szerint más köret is készíthetünk hozzá, pl. krumplipürét). Tálaláskor szedjük tányérokra a rizst, majd kanalazzuk rá a húsos-fügés ragut.
Megjegyzés:
Amennyiben aszalt fügével készítjük el, akkor a fügét akkor adjuk hozzá a húshoz amikor az már félig megpuhult, és így főzzük készre.
Vörösboros gulyásleves csípősen..
Hozzávalók:
2 személynek:
30 dkg marhús (lábszár és/vagy felsál)
1 szelet füstölt szalonna
Vénusz olaj olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
chilipaprika
gulyáskrém
Erős Pista
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb zeller
zellerlevél
2 db hegyes csípős zöldpaprika
2 db paradicsom
2 fej csiperkegomba
2 db krumpli
petrezselyemzöld
1 tojás
liszt
só
víz
őrölt bors
őrölt köménymag
őrölt csípős pirospaprika
2 dl vörösbor
Elkészítés:
A fazékba teszek kevés olajat, ezen megpirítom a felaprított szalonnát, majd az apróra vágott hagymát, aranybarnára dinsztelem. A végén hozzáadom az aprított fokhagymát, a felszeletelt chilipaprikát, megszórom borssal és őrölt köménnyel. Ráteszem a kockára vágott húst, majd megszórom pirospaprikával, s ráöntöm a vörösbort. Ebben párolom tovább a húst. Majd felöntöm vízzel, beleteszem a felvágott zöldségeket, gulyáskrémet és Erős Pistát adok hozzá.
Közben elkészítem a nokedli tésztáját: a liszthez tojást, sót és kevés vizet keverek, hogy lágy tésztát kapjak. Amikor már majdnem megfőtt a hús, beleszaggatom a nokedlit, s készre főzöm a levest.
Három étel ebédre, amit a kávéfőződben is elkészíthetsz....
Ha nincs főzőlapunk, akkor elég egy filteres kávéfőző is.
Eléggé gerillakonyhás megoldás, de működik, szóval ha nincs rendes konyha a közelben, csak egy kávéfőző, akkor meg vagyunk mentve. A videóban két köret és egy főétel készül, plusz mellé egy desszert. Legutóbb már mutattunk egy megoldást kávéfőzővel, de akkor csak könnyebb reggeli készült, például főtt tojás, ez viszont egy kiadós ebéd!
A zöldségeket megfőzi a forró víz, ez elég egyszerű és hatásos megoldás. A rizs szintén sok forró vízzel indul, de tovább kell főzni a kancsó alatt működő főzőlappal. Ezzel két köretet ki is pipálhatunk. Trükkös a mizó pasztás, gyömbéres levesben megfőzött lazac is, ha rendesen elmossuk a kancsót, akkor nem maradhat halas aromája, ami jó dolog. A desszert egy csokifondü, amit tejszín és jó minőségű étcsoki közreműködésével alkothatunk meg.
Majonézes tojássaláta
Laktató köret
A tojás az egyik legalapvetőbb, amiből mindig jó, ha van a háztartásodban, hogy bármikor készíthess például egy tojássalátát.
Az ünnepi lakomákon szinte mindig előforduló tojássalátát hétköznapokon is készítheted, gyorsan elkészül, szinte mindenki szereti és nagyon laktató.
Végtelen változatban készítheted, feldobhatod virslivel, krumplival, gombával, lazaccal, tehát szinte bármivel.
Majonézes tojássaláta
Hozzávalók:
5 tojás
4 dl tejföl
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanálnyi majonéz
1 evőkanálnyi mustár
pár csepp citromlé
só
frissen őrölt bors
1 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés ideje:
20 perc
Elkészítés menete:
A tojássalátához elsősorban főtt tojás kell, tehát fogd a tojásokat, s főzd legalább nyolc percig forró vízben, ha rövidebb ideig főzöd, előfordulhat, hogy lágy marad a belseje, ha tovább, akkor nem nagyon történik semmi, de azért jobb, ha nem felejted a tűzön órákra. Ha letelt a tojásokra szánt idő, szabadítsd meg őket a héjuktól, majd karikázd fel nagyjából egységesen széles darabokra.
Fokhagymás-csípős tészta
Hozzávalók:
1 nagyobb fej fokhagyma
3-4 db savanyított cseresznyepaprika
50 dkg spagetti tészta
olaj
só
bors
ételízesítő
tejföl
Elkészítés:
A fokhagymát megtisztítom, majd apró kockákra vágom. A cseresznyepaprikákat szintén apró kockákra vágom. Ezután a fokhagymát és a paprikát egy serpenyőben kevés olajon megdinsztelem (kb. 7-8 perc, hogy egy kicsit ropogós maradjon).
A tésztát sós, olajos vízben készre főzöm, majd egy tésztaszűrő segítségével leszűröm. Visszaborítom a tésztát az edénybe, és újra felteszem a tűzhelyre, hozzáadom a fokhagymás paprikát, összekeverem, és kb. 1 percig még tovább melegítem, ha kell, kis olajjal meglocsolom és fűszerezem.
Tálaláskor az ízek kedvéért egy kis tejföllel meglocsolom. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Nagyon egyszerű és olcsó étel. Egy hosszú, munkával teli nap után tökéletes, ha az embernek nincs kedve órákig a konyhában állni.
- 2 egész tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg liszt
- 0,5 liter tej
- 2-3 dl szénsavas ásványvíz
- Olaj
- Tölteléknek: lekvár, kakaó vagy egyéb töltelék tetszés szerint
Elkészítés:
1. Egy keverőtálba beleteszünk 2 egész tojást és 2 csomag vaníliás cukrot, majd robotgéppel habosra keverjük.
3. A palacsintasütőt olajjal kikenjük és felforrósítjuk.
4. Merőkanállal egyenletes elosztású adagokat öntünk a palacsintasütőbe, majd mindkét oldalát készre sütjük. Minden palacsinta sütése előtt minimális (fél kávéskanálnyi) olajat ajánlott a serpenyőbe tenni, valamint tartsuk mindig forrón a serpenyőt.5. Tetszőleges töltelékkel tálalható.
A tálaláskor használhatunk még tejfölt,a sajt nem része a rakott krumpli receptjének/ izlés szerint használható,illik az ételhez/
A burgonya és a tojások is igénylik a több zsiradékot./természetesen mindenki saját izlésére hagyatkozhat/
Az ízvadászat a piacon kezdődik, a gyökérzöldségek rövid ismertetőjével, majd az egyik legfinomabb tésztánkkal az aranygaluskával folytatódik. Ez után a késekről tudunk meg néhány fontos ismérvet, és legvégül híres divattervezőnk Makány Márta mutatja be kedvenc vadas marháját.